MCQ on Tally : Multiple Choice Questions and Answers

Multiple Choice Questions and Answers

Given below are the MCQ on Tally  with there solutions. This MCQ will help you to gain extra knowledge on tally.

MCQ on Tally 

1. The most popular and widely accepted software is:

  1. Tally
  2. Visual Basic
  3. SQL
  4. EX-Next Generation

Answer :- Tally

2. The Tally software is developed by:

  1. Microsoft
  2. Tally Solutions
  3. TCS
  4. Apple

Answer :- Tally Solutions

3. Who is the founder of Tally Solutions?

  1. Mukesh Ambani
  2. Ratan Tata
  3. Bill gates
  4. Shyam Sunder and Bharat Goenka

Answer :- Shyam Sunder and Bharat Goenka

4. Which of the following stages of computerised accounting is not performed with the help of computers?

  1. Recording
  2. Classifying
  3. Summarising
  4. Communicating

Answer :- Communicating

5. In computerised accounting, data is not stored in:

  1. Hard Disk
  2. Pen drives
  3. Memory card
  4. Journals

Answer :- Journals

6. In manual accounting, data is not stored in:

  1. Hard Disk
  2. Pen drives
  3. Memory card
  4. All of the above

Answer :- All of the above

7. In manual accounting, data is stored in:

  1. Journal
  2. Ledgers
  3. Subsidiary books
  4. All of the above

Answer :-  All of the above

8. Short cut key to exit from Tally ERP 9:

  1. Ctrl + n
  2. Ctrl + m
  3. Ctrl + q
  4. Ctrl + p

Answer :- Ctrl + q

9. Data of company in tally is stored in a file which has:

  1. 4 digits
  2. 5 digits
  3. 6 digits
  4. 7 digits

Answer :- 5 digits

10. Short cut key to select a company:

  1. F1
  2. F2
  3. F3
  4. F4

Answer :- F1

11. Short cut key to create, alter and shut company:

  1. Alt + F1
  2. Alt + F2
  3. Alt + F3
  4. Alt + F4

Answer :- Alt + F3

12. Short cut key to change the date:

  1. F1
  2. F2
  3. F3
  4. F4

Answer :- F2

13. In Tally, Suspense Account is defined under which head?

  1. Assets
  2. Liabilities
  3. Capital
  4. Expenditure

Answer :- Liabilities

14. Short cut key for Company Configurations is

  1. F8
  2. F12
  3. F3
  4. F4

Answer :- F12

14. Short cut key to declare a voucher as post dated:

  1. Ctrl + n
  2. Ctrl + m
  3. Ctrl +t
  4. Ctrl + p

Answer :- Ctrl +t

15. Short cut key to cancel a voucher is:

  1. Ctrl + n
  2. Ctrl + m
  3. Ctrl +x
  4. Ctrl + p

Answer :- Ctrl +x

16. Short cut key to activate a calculator in tally ERP 9 is:

  1. Ctrl + n
  2. Ctrl + m
  3. Ctrl + x
  4. Ctrl + p

Answer :- Ctrl + n

17. Which one of the following entries are made through journal voucher:

  1. TDS
  2. TCS
  3. Bad debts
  4. All of the above

Answer :- All of the above

18. TCS stands for:

  1. Tax collected at source
  2. Tax credited at source
  3. Tax cancelled at source
  4. None of the above

Answer :- Tax collected at source

19. Accounting software which is made according to the set of patterns of book-keeping and accountancy is called:

  1. Ready made accounting software
  2. Customized accounting software
  3. Tailor made accounting software
  4. All of the above

Answer :- Ready made accounting software

20. Accounting software which is made according to the need of business is called:

  1. Ready made accounting software
  2. Customized accounting software
  3. Tailor made accounting software
  4. All of the above

Answer :- Customized accounting software

21. Accounting software which is made according to specially for a particular business is called:

  1. Ready made accounting software
  2. Customized accounting software
  3. Tailor made accounting software
  4. All of the above

Answer :- Tailor made accounting software

22. Tally accounting software is an example of:

  1. Ready made accounting software
  2. Customized accounting software
  3. Tailor made accounting software
  4. All of the above

Answer :- Customized accounting software

23. How many predefined ledgers are there in tally ERP 9?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer :- 4

MCQ on Tally – True and False questions with Answer

  1. A Tally is an accounting and information system that processes financial transactions.               True
  2. Most automated accounting systems are not connected through a network of computers.        False 
  3. Go to Gateway of Tally  >  Alt+F3  >  Create Company.     True
  4. In Tally We cannot Delete a company.  False

Leave a Comment