HTML MCQ : (Free PDF) Multiple Choice Questions and Answers

HTML MCQ is a test designed to assess the knowledge of HTML. There are questions that are designed to test your understanding of HTML code, which is what you would use to build a website.

The questions are multiple choice and they range in difficulty from very easy to difficult. You will be asked questions about HTML tags, attributes, and values.

Multiple Choice Questions and Answers

1. HTML is acronym for?

  1. Hyper Transfer Makeup Language
  2. Hyper Text Markup Language
  3. Higher Text Markup Language
  4. High Text Marker Language

Answer :-  Hyper Text Markup Language 

2. HTML tags are enclosed in?

  1. Curly brackets
  2. Square brackets
  3. Double quotes
  4. Angular brackets

Answer :- Angular brackets

3.  Advantages of using HTML is that 

  1. Its is easier to use
  2. All browsers can display the document
  3. It works on all platfrom
  4. All of the above

Answer :- All of the above

4. Which of the following is no a container elements?

  1. <HR>
  2. <P>
  3. <OL>
  4. <B>

Answer :- <HR>

5. HTML tags are?

  1. In uppercase
  2. Case sensitive
  3. Not case sensitive
  4. In lowercase

Answer :- Not case sensitive

6. An Example of HTML editor is?

  1. Notepad
  2. Microsoft Visual Studio
  3. Dreamweaver
  4. All of the these

Answer :- All of the these

7. A Coded HTML command that indicates how part of a web page is displayed is called?

  1. Attribute
  2. Style
  3. Tag
  4. All of the these

Answer :- Tag

8. The tags that require a starting as well as ending tag are called?

  1. Twin element
  2. Empty element
  3. Container element
  4. Pair element

Answer :- Container element

9. Which of the following will produce a solid circle bullet when given as value of type with <UL>?

  1. Disc
  2. Square
  3. Circle
  4. Dots

Answer :- Disc

10. Which types of tags are used by HTML?

  1. Tags only for linking
  2. Fixed tags defined by the language
  3. User defined tags
  4. Tags only for hypertext

Answer :- Fixed tags defined by the language

11. You write HTML code in?

  1. Word
  2. Browser
  3. Notepad
  4. None of these

Answer :- Notepad

12.  To create an HTML page, you need

  1. Text editor
  2. Web browser
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these

Answer :- Text editor

13.  Which of the following tags identifies the document as an HTML document ?

  1. <HEAD>
  2. <BODY>
  3. <P>
  4. <HTML>

Answer :- <HTML>

14. To define the basic font size which of the following tag is used ?

  1. Font
  2. Basefont
  3. Size
  4. All of these

Answer :- Basefont

15. Every HTML document must include the tags 

  1. <HTML></HTML> & <HEAD></HEAD>
  2. <HTML></HTML> & <BODY></BODY>
  3. <HTML></HTML> & <TITLE></TITLE>

Answer :- <HTML></HTML> & <HEAD></HEAD>

16. Choose the correct HTML tags to make a text italic

  1. <i>
  2. <il>
  3. <ip>
  4. <ii>

Answer :- <i>

17. Choose the correct HTML tag for the largest heading

  1. <H4>
  2. <H6>
  3. <H1>
  4. <H2>

Answer :- <H1>

18. The attribute used to choose the type font in HTML is?

  1. Character
  2. Face
  3. Font-type
  4. Text-type

Answer :- Face

19. A tag is ?

  1. VB command
  2. C++ command
  3. Table command
  4. HTML command

Answer :- HTML command

20. All normal webpages consist of what two parts?

  1. Top and bottom
  2. Body and Frameset
  3. Head and body

Answer :- Head and body

21. Beside, <B> Another way to make text bold is what ?

  1. <dark>
  2. <fat>
  3. <foot>
  4. <strong>

Answer :- <strong>

22. The <Title> tag belongs where in your HTML ?

  1. Head
  2. Arm
  3. Body
  4. Foot

Answer :- Head

23. Which attribute is not valid for <BODY> Tag?

  1. color
  2. vlink
  3. leftmargin
  4. background

Answer :- color

24. Factors that affect how an HTML document looks on the monitor do not include 

  1. HTML tags
  2. Operating system
  3. Window size
  4. Color depth

Answer :- HTML tags