Excel MCQ : Multiple Choice Questions and Answers

This Excel MCQ help you to gain an extra and fast knowledge on M.S Excel. Excel is a spreadsheet program that was first released by Microsoft in 1985. It has been a very popular spreadsheet program ever since.

It is used for creating and managing spreadsheets, or tables of data. Spreadsheets are used for many different purposes, but are most often used to make financial calculations, such as calculating loan payments or amortization schedules. Excel can also be used to keep track of the budgets of households and businesses.

Multiple Choice Questions and Answers 

1. Microsoft Excel is a powerful __________ package
  1. Spreadsheet
  2. Communication
  3. Table
  4. Graph
Answer :- Spreadsheet
 
2. Excel is a part of the ____________ suite of software
  1. Microsoft office
  2. Microsoft world
  3. Microsoft suite
  4. None of these
Answer :- Microsoft office
 
3. Microsoft Excel is a collection of 
  1. charts and Graphs
  2. Table and workbooks
  3. worksheets and charts
  4. All of the above
Answer :- worksheets and charts
 
4. Which of the following is the default extension of excel file
  1. .Xlw
  2. .Xlsx
  3. .Xly
  4. .Xlts
Answer :- .Xlsx
 
5. Which field in the Excel window allows values and formulas to be entered?
  1. Formula bar
  2. Title bar
  3. Menu bar
  4. Standard toolbox
Answer :- Formula bar
 
6. In excel the formula must beings with which symbol?
  1. +
  2. =
  3. @
  4. (
Answer :- =
 
7. To save a Microsoft Excel file you need to
  1. Select edit save
  2. Click the save option in file menu
  3. Press Ctrl + F5
  4. Click save on window start button
Answer :- Click the save option in file menu
 
8. The first cell in a excel worksheet is labeled as
  1. A1
  2. A0
  3. Aa
  4. AA
Answer :- A1
 
9. In which of the following excel displays the current cells address
  1. Formula bar
  2. Name box
  3. Title bar
  4. Status bar
Answer :- Name box
 
10. The name box ?
  1. Appears below the menu bar
  2. Appears below the status bar
  3. Appears to the left of the formula bar
  4. None of these
Answer :- Appears to the left of the formula bar
 
11. What is the shortcut key to hide the entire row in excel
  1. Ctrl + 2
  2. Ctrl + 9
  3. Ctrl + 6
  4. Ctrl + 3
Answer :- Ctrl + 9
 
12. An Excel can have maximum ______ number of rows
  1. 10,45,963
  2. 10,78,896
  3. 10,48,576
  4. 10,55,569
Answer :- 10,48,576
 
13. An Excel can have maximum _______ number of columns
  1. 16,384
  2. 15,298
  3. 12,548
  4. 17,895
Answer :- 16,384
 
14. What will be the shortcut key to replace a date within sheet?
  1. Ctrl + R
  2. Ctrl + F
  3. Ctrl + H
  4. Ctrl + Shift + R
Answer :- Ctrl + H
 
15. In MS Excel, what will the shortcut key to select an entire column?
  1. Ctrl + C
  2. Ctrl + S
  3. Ctrl + Arrow Key
  4. None of these
Answer :- None of these
 
16. What do you mean by workspace?
  1. Groups of rows
  2. Groups of columns
  3. Groups of worksheets
  4. Group of workbooks
Answer :- Group of workbooks
 
17. Which of the following syntax is correct regarding to SUM function in Excel?
  1. =SUM(A1,B1)
  2. =SUM(A1:B9)
  3. =SUM(A1:A9,B1:B9)
  4. All of the above
Answer :- All of the above
 
18. What is the symbol of dividing in excel
  1. /
  2. %
  3. *
Answer :- /
 
19. Worksheet is also called an array of _________
  1. Column
  2. Cells
  3. Box
  4. Formula
Answer :- Cells
 
20. what is the symbol of multiplying in excel 
  1. ^
  2. #
  3. *
Answer :- *
 
21. How cells are named in Ms excel?
  1. Numerically
  2. Alphanumerically
  3. Special Character
  4. Alphabetically
Answer :- Alphanumerically
 
22. In excel screen, which bar lies top of the window
  1. Status bar
  2. Ruler
  3. Title bar
  4. Scroll bar
Answer :- Title bar
 
23. Which tab is used to include pivot table, charts, hyperlink in a excel file?
  1. Insert
  2. Page layout
  3. Data
  4. Review
Answer :- Insert
 
24. How does the single element in a worksheet known as in excel?
  1. Cell
  2. Column
  3. Range
  4. Row
Answer :-  Cell