Basics of Computer MCQ : Multiple Choice Questions and Answers

Basics of computer MCQ for all Competitive Exams. This Computer MCQs will help you to score more marks in your upcoming competitive exams. These questions are most likely to appear in your exam.

Multiple Choice Questions and Answer

1. Binary language is also Known as?

  1. High Level Language
  2. Assembly Language
  3. Machine Language
  4. All of the above

Answer  :- All of the above

2. Which language was used to program the second generation computers?

  1. Machine language
  2. Assembly language
  3. Binary coded language
  4. All of the above

Answer :- Assembly language 

3. Who is the Father of Computer Architecture?

  1. Charles Pascal
  2. Howard Aiken
  3. Clifford Berry
  4. Von Neumann

Answer :- Von Neumann

4. The processing speed of the first generation was?

  1. Milliseconds
  2. Picoseconds
  3. Microseconds
  4. Nanoseconds

Answer :- Milliseconds

5. MARK-1 was Invented by?

  1. Charles Pascal
  2. John W Mauchl
  3. Howard Aiken
  4. Clifford Berry

Answer :- John W Mauchl

6. Each Memory location contains?

  1. Address
  2. Contents
  3. Both a & b
  4. None of these

Answer :- Both a & b

7. One millisecond is?

  1. 1 Second
  2. 10th of seconds
  3. 1000th of a seconds
  4. 10000th of a seconds

Answer :- 1000th of a seconds

8. Which language is used for Artificial intelligence?

  1. COBOL
  2. PROLOG
  3. FORTRAN
  4. C

Answer :- PROLOG

9. The chip used in computers, is made of?

  1. Iron Oxide
  2. Chromium
  3. Silicon
  4. None of These

Answer :- Silicon 

10. Which was the first computer spreadsheet program?

  1. VisiCalc
  2. MS EXCEL
  3. Lotus 1
  4. None of these

Answer :- VisiCalc

11. External devices like keyboard, printer and modem are called?

  1. peripherals
  2. special buys
  3. add on devices
  4. all of the above

Answer :- peripherals

12. Printer resolution is usually measured in ?

  1. Pixels per inch
  2. Characters per minute
  3. pages per minute
  4. dots per inch

Answer :- dots per inch

13. Monitor Display size is measured in ?

  1. vertically
  2. Diagonally
  3. Horizontally
  4. None of these

Answer :- Diagonally

14. Which is an Input device that converts analog information into digital form?

  1. track ball
  2. light pen
  3. plotter
  4. digitizer

Answer :- digitizer

15. What is the Full form of COMPUTER ?

  1. Compact Operating Machine Purposely Used for Technological and Educational Research
  2. Common Operating Machine Purposely Used for Technological and Educational Research
  3. Common Operating Machine Permanently Used for Technological and Educational Research
  4. None of these

Answer :- Common Operating Machine Purposely Used for Technological and Educational Research

16. How many Parts are there in a CPU?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer :- 2

17. Which of the Following is not a example of software?

  1. MS-Office
  2. Tally
  3. Chrome
  4. Mouse

Answer :- Mouse

18. Which of the following is the example of Volatile Memory

  1. Primary
  2. Secondary
  3. RAM
  4. ROM

Answer :- RAM

19. CPU Consist of _____?

  1. ALU+CU
  2. RAM+ROM
  3. RAM+ALU
  4. ROM +CU

Answer :- ALU+CU

20. How many Arrow keys are in Keyboard?

  1. 4
  2. 8
  3. 12
  4. 6

Answer :- 4

21. The list of coded instructions in Computer is called ?

  1. Algorithm
  2. Flowchart
  3. Computer Program
  4. None

Answer :- Computer Program

22. The part of CPU, Which Perform all mathematical Operations?

  1. CU
  2. Memory
  3. ALU
  4. Register

Answer :- ALU

23. Shortcut key of Folder creation?

  1. F2
  2. Ctrl+C
  3. Ctrl+Shift+N
  4. Ctrl+N

Answer :- Ctrl+Shift+N

24. The tow kinds of main memory are?

  1. CD & DVD
  2. RAM & ROM
  3. Primary & Secondary
  4. All of the above

Answer :- RAM & ROM

25. The first computer network is_____?

  1. LAN
  2. VAN
  3. PAN
  4. ARPANET

Answer:- ARPANET

26. The lenght of IP Address is_________?

  1. 16 bits
  2. 32 bits
  3. 64 bits
  4. 128 bits

Answer :- 32 bits